17 Haziran 2017 Cumartesi

Adalet ve Themis ...



Adaletin simgesi hepimizin malumu... Ama bu kadın figürü fikri nereden geliyor derseniz cevabımız mitolojide...
Bu zamanla değişime uğramış figürümüz özünü yunan tanrıçası olan Themis'ten alıyor... Söz konusu mitoloji olunca söylenceler de çeşitli tabi ki... Themis,Zeus'un ikinci karısı ve aslında sonsuz düzen tanrıçası olarak geçiyor hatta rivayete göre Hera'nın kıskanmadığı tek tanrıça, Zeus başka başka şeylerle uğraşırken toplum düzenini Themis hallediversin diye evlenmiş kendisi ile... Mitolojide ki tasvirlerinde elinde sadece bir asa olduğundan bahsediliyor...

Themis'e eklenen ve hepimizin bildiği tasvir ise yani gözlerinin bağı,elindeki terazi ve kılıç ise rönesans dönemi ressamlarının işi çünkü onlar bir harika 😍🎨 Bildiğiniz üzere elindeki terazi eşitliği,kılıç adeletin keskinliğini,gözbağı ise insan ayırt etmeden karar vermesini temsil eder ama gözbağına bir de Sunay Akın'ın kaleminden bakmak isterseniz işler biraz değişir... Kendisi demiş ki :
"...Beyaz adam adaleti de bir kadın heykeli ile simgeledi...Fakat elinde terazi tutan zavallı kadın gözleri bağlı olduğu için kendisine tecavüz edenin kim olduğunu göremedi."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder