11 Nisan 2011 Pazartesi

TALİHLİ BİR ADAM

John Berger’in kaleme aldığı Jean Mohr’un fotoğrafladığı ‘’Talihli Bir Adam’’; Dr. Sassal’ın İngiltere’nin ücra köşesindeki bir köyde mesleğini icra ederken hastalarına karşı yaklaşımlarını anlatıyor bize.Kitap başlarken tamamen bir kurgu havası verse de sonuna doğru anlıyoruz ki aslında bu kitap bir doktorun ve onun hastalarıyla olan ilişkisinin üzerine güzel bir çalışma. Ve bu çalışmada insan ilişkilerine etki eden ekonomik ve ekolojik şartlar da unutulmamış; göz önune serilmeye çalışılmış. Aslında ‘’Talihli Bir Adam’’, bir doktorun kendisiyle, hastalarıyla, toplumla, doktorluğun idealizmi ve gerçekleriyle ilgili çok güzel bir örnekleme.

Hikayesini okuduğumuz Dr. Sassal’in aslında benzerlerinden farklı olduğu daha kitabın başında çocukluğundan beri hayalinde kurduğu denizcilik mesleğine yapılan vurgu ile belirtilmiş. Aslında her idealist gibi egolarini tatmin güdüsuyle farklılık yaratma yolunu da seçtigini söyleyebiliriz. Hastalarının fiziksel sıkıntılarından daha çok günlük yaşamlarına ve bunun hastalarının üzerindeki etkisine ilgi gösteren Dr. Sassal’ın neden öyle bir yerde hünerlerini sergilediği konusu ise kitaptaki hastaları kadar benim de kafamı kurcalayan konu oldu? Dr. Sassal’ın kurduğu bu doktor-hasta ilişkisi hastalığı teşhis etme ve tedaviye gitme yolunda ne kadar etkili olsa da büyük şehirlerde, büyük hastanelerde yüzlerce hastanın bulunduğu tedavi merkezlerinde uygulanması imkansız bir uygulama olduğu için bizlere oldukça ilgi çekici ve anlamlı geliyor. Kitabı okurken her hastanın Dr. Sassal gibi bir adama güveneceğini düşünüyorsunuz o öyle bir doktor ki; tavsiyeler verse de bunu vaaz verme yolu ile yapmıyor ve sizi asla yargılamıyor, sizin hayatınızın bir parçası oluyor, tedaviden sonra tamamen günlük yaşamınızla ilgili alakasız sorular yönelterek arkadaşınız haline geliyor ve karşılığında koşulsuz güven kazanıyor.

Jean Mohr’un fotoğrafları bu kitabın belgesel gibi bize yansıtılmasını sağlamış. Baskı kalitesi nedeniyle fotoğrafların içinde kaybolamasanız da Dr. Sassal’ın yaşadığı bölgeyi ve hastaların yüzündeki güven ve sıcaklığı hissetmemizi sağlamayı başarmış. Fotoğraflar sayesinde toplumsal yapıyı anlamamız da kolaylaşırken; imgeleme gücümüzü de sekteye uğratarak bizi kurgudan uzaklaştırıp gerçekle aramızdaki bağı da güçlendiriyor.

Sonuç olarak ‘’Talihli Bir Adam’’ hepimizin sahip olmak isteyeceği idealist bir doktorun tıp dünyasında da yanki uyandırmasını umut edeceğimiz yaşamını anlatırken bizi de psikolojinin etkilerini düşünmeye davet ediyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder